Rauarikkad toidud aitavad püsida tervena

Raud on väga oluline toitaine, mis tagab organismi korraliku kasvu ja toimimise ning soodustab kehas hapnikku transportivate ja rakkude arengut reguleerivate valkude tootmist. Õnneks on raua allikad olemas erinevates toitudes ja igaüks leiab endale sobivad hemoglobiini tõstvad toiduained.

Kehaliste funktsioonide säilitamiseks on vaja oma dieedis tarbida piisavas koguses rauda ja lisada menüüsse rauarikkad toiduained. Kui sa seda ei tee, võib organismis tekkida kriitiline rauapuudus, mis võib põhjustada terviseseisundit, mida nimetatakse ka aneemiaks. 

Lisa hemoglobiini tõstvad toiduained oma menüüsse oma organismi hemoglobiini taseme kontrolli all hoidmiseks ja pane oma igapäevasesse dieeti järgmised rauarikkad toidud ja palju rauda sisaldavad toiduained (hemoglobiini tõstjad): punane liha, rohelised lehtköögiviljad näiteks spinat ja kapsas, teraviljad, kaunviljad näiteks läätsed, oad ja herned.

Siin on 6 põhjust, miks peaksid oma dieeti rauarikkad toidud lisama, olgu nendeks siis rauda sisaldavad puuviljad, rauarikkad marjad või muud toidud, mis sisaldavad rauda. 

Paranenud energiatase

Raud vastutab hapniku transportimise eest lihastesse ja ajju. Kui sa ei tarbi oma toiduga piisavalt rauda, põhjustab see rauavaeguse organismis ja mõjutab sinu keha energiatarbimist. Raud aitab parandada keskendumist ja keskendumisvõimet, vähendab ärrituvust ja suurendab füüsilist vastupidavust. Toiduained, mis sisaldavad rauda, on seega olulised inimese kõrge elukvaliteedi tagamiseks.

Suurenenud sportlik jõudlus

Piisava rauasisaldusega toidud on eriti olulised inimestele, kes elavad aktiivset elustiili, kuna raud suurendab sportlikku jõudlust. Kuna raud toodab hemoglobiini sisaldavaid punaseid vereliblesid, mis kannavad kudedesse hapnikku, võib rauapuuduse tagajärjeks olla kehv jõudlus füüsilise koormuse ajal.

Tervislik rasedus

Raseduse ajal suureneb naise organismis punaste vereliblede tootmine, et olla kindel, et loode saab kätte kõik vajalikud toitained. Seega suureneb ka raseda naise rauavajadus ja rauda sisaldavad toiduained muutuvad veelgi olulisemaks.

Piisav raud toidus vähendab imikute enneaegse sünnituse, madala sünnikaalu ning kognitiivsete ja käitumishäirete riski. Rase naine, kelle menüüs on rauarikkad toidud, võib olla kindlam, et ta püsib terve.

Raud toidus parandab immuunsüsteemi

Raud mängib immuunsüsteemi tugevdamisel olulist rolli. See on võimeline ennetama ja ravima erinevaid tervisehäireid. Rauda sisaldavad toiduained ja selle abil toodetavad punased verelibled on olulised kudede ja rakkude kahjustuste parandamiseks ja seega edasiste probleemide vältimiseks. Punastes verelibledes sisalduv hemoglobiin tugevdab ka sinu immuunsüsteemi ja rauarikkad toidud tagavad seega selle toimimise optimaalsel tasemel.

Rauda sisaldavad toidud parandavad kognitiivset funktsiooni

Sinu aju vajab korralikult toimimiseks rauda, kuna see vajab kognitiivsete funktsioonide parandamiseks hapnikuga küllastunud verd. Raua rikkad toidud soodustavad aju verevoolu ja aitavad luua uusi närvirühendusi, et vältida kognitiivseid tüsistusi, nagu dementsus ja Alzheimeri tõbi. Seega on rauda sisaldavad toidud kasulikud kognitiivsete funktsioonide ja aju üldise tervise jaoks.

Rauda sisaldavad toiduained soodustavad rahulikku und

Kas sa ei suuda magama jääda, kuigi oled pärast pikka tööpäeva surmväsinud? Sul võib olla rauapuudus. Enne kui olukord päris käest ära läheb ja sinu tervisele kahjulikuks muutub, lisa oma tavapärasesse dieeti raua rikkad toidud. Kõrge rauasisaldusega toidud mitte ainult ei aita magama jääda, vaid aitavad ka igal öösel nautida sügavat ja taastavat und.

Tähelepanuta ei saa jätta ka, et rauarikkad toiduained on olulised tasakaalustatud toitumises. Tervislik toitumine pole tervislik, kui selles pole rauda sisaldavad toiduained õiges vahekorras. Seega, et hoida raud oma kehas optimaalsel tasemel, pead veenduma, et raua allikad toidus on piisavad.